Naučte sa skladovať pečivo, aby vám čerstvé vydržalo čo najdlhšie. Zabudnite na chladničku alebo igelitové vrecko. Chlebe bude najlepšie v prútenom košíku.
Prútený košík je na čerstvé pečivo najlepší
Najlepšie veci sú často tie najviac prosté. Trebárs voňavé pečivo. Poviete si, obyčajný chleba. Čerstvo vytiahnutý z pece v pekárni alebo z obchodu prinesený domov často ani nestihne vychladnúť. Stačí hodina, dve a je preč. Ale čo keď bývate sami. A celý bochník na posedenie nezjete?
Autorské právo: karandaev / 123RF Reklamní fotografie
Prútené koše na pečivo skôr patrily do každej domácnosti
Skôr sa chleba doma piekol maximálne raz týždenne. Vykurovať pec častejšie bolo neekonomické. Bochník preto musel vydržať po celý čas chutný a mäkký. Chleba teda nesmel vyschnúť, stvrdnúť alebo naopak chytiť pleseň. A ono to šlo. Nebudeme teraz preto znovu objavovať koleso. A spomenieme si, ako chleba pred desiatkami rokov skladovali naši predkovia. V čase, keď neboli chladničky, ani mikroténové sáčky. K uchovaniu jedla slúžili podobne prosté veci, ako je napríklad práve sám chleba - prútené košíky na pečivo a osušky.
Pečivo a chlieb nesmú byť vystavené slnku ani prílišnému teplu. Pečivo potrebuje "dýchať". Najlepšie mu preto bude v obyčajnej ošatke alebo košíku z prútia. Zabudnite na igelitové vrecúška. Tie sú nepriedušné. Aby chleba nevysychal, lepšie je vrecúško papierové. A ešte lepšie je čistá bavlnená utierka alebo ľanové plátno, ktorým pečivo v prútenom košíku prikryjete. Kam potom dať samotný kôš na pečivo?
Košík s pečivem nepatrí do lednice
Kôš s pečivom umiestnite do chladnejšej skrine, kde uchovávate ďalšie potraviny. Tam pečivu nebude škodiť ani priamy slnečný svit, ani cirkulácia teplého vzduchu. Vhodná nie je samozrejme ani chladnička - nízke teploty len urýchľujú procesy starnutia chleba. Ak košík na pečivo máte v skrini na potraviny, v komore alebo v zásuvke, pečive nehrozí ani vyššie teploty. A s nimi ani ďalší nepriateľ - pleseň. Udáva sa, že teplota 20 - 25 ° C je na skladovanie pečiva ideálne.
Potreba uchovať pečivo, aby zostalo pekne mäkké, dalo sa dobre krájať a hrýzť, je problém starý ako pečenie placiek z obilia samo. Recept na dobrý chleba existuje. Ale zaručený recept na to, aby ten istý chleba zostal dlhú dobu čerstvý, nemá nikto. Ale uchovať chleba či pečivo vôbec v trvanlivom stave až niekoľko dní pôjde.